hits

Road Trip til Bergen del 3

å uff. *flau* , jeg har jo glemt at vi var på besøk i Bergen..
vi stakk innom Nina og Edvard..

 

 

Visste dere at det var Edvard Greig som har komponert
Kveldssang til Blakken.. eller Fola Fola Blakken som vi sier

 

 Vi fikk også med oss ReperBanen.. opptil flere ganger faktisk..

 

1928.

En reperbane (trolig fra eldre tysk: Reiferbahn, senere: Reeperbahn) var et sted der man snodde plantefibre sammen slik at de ble til tau og trosser, repslagerens verksted.

Kunsten å lage rep er så gammel at opphavet ikke lar seg spore. De første «maskinene» vi har illustrasjoner av, er middelalderske, men opphavet er trolig fra lenge før det. Allerede egypterne i faraotiden hadde eget verktøy.

De vanligste fibrene til tauverket var hamp og sisal. I dag lages det meste av kunstfibre.

Reperbaner har vært vanlige i tilknytning til skipsbyggeriene i seilskutetiden. I Bergen har det antakelig vært reperbaner siden 1200-tallet. Den eldste dokumenterte fra 1609 lå i Baneveien på Nøstet. Da produksjonen var på topp rundt 1850 hadde Bergen 28 reperbaner. I dag er det bevart to reperbaner i Bergen: Bruuns repslageri i Fjøsangerveien 71 og Stoltz' reperbane i Sandviksvei 62. Stoltzebanen er datert tilbake til 1690-tallet og regnes som den eldste bevarte reperbane i Europa.

Overbygget på en reperbane måtte være minst 400 meter langt for å kunne lage de største trossene i standard lengde. Teknikken gikk ut på å sno fibre sammen, slik at de beholdt en del av snoingen når de ble sluppet. En enkelt snodd line kaltes en kordel. Trosser kunne bestå av to slike (toslått, sjelden), tre (treslått, vanligst) eller flere som da ble kalt firslåtte osv. Snoingen av hver enkelt kordel ble da fortsatt og kordelene ble sluppet sammen slik at snoingen ble bevart. Taulengden ble da kortere og tykkelsen på trossa tilsvarende økt. Til å begynne med måtte mye av dette vries for hånd, men det ble utviklet maskiner med tannhjulsdrev, som etterhvert gjorde det mulig å få snoingen lik på alle kordelene. Det å få alt riktig, var en del av håndverket.

Tauverk av denne typen kunne skjøtes sammen ved hjelp av spleising eller festes rundt master og beslag ved hjelp av øyespleis. De møtende endene kunne ofte være så kunstferdig sammenføyd at skjøten knapt ble synlig, og selve spleisen ikke tykkere enn at et spleiset tau likevel kunne brukes i en talje.

 

*kilde wikipeda*

 

Som avslutning på lørdagen, var på på strikketreff , sammen med en del koselige
damer fra Bergen og omgegn, hjemme hos  Dyveke.

Kjempkoselig avslutning på en mega hyggelig dag..

 

I morgen skal jeg blogge hjemturen, men besøket på Baroniet Rosendahl også,
så bare følg med.. masse fine bilder kommer derfra..

3 kommentarer

Greta

21.09.2010 kl.09:36

Så morsomt å lese om Bergen fra ein turist :). er jo i Bergen ganske ofte. vel ikkje ofte nok, men ganske ofte. Og ser jo byen som ein by. derfor har eg aldri fått med meg Fløibanen og ikkje musum heller. så litt morsomt å sjå kva ein kunne gjort om ein hadde tid til det når ein var der. Eller tok seg tid kanskje :). Så kjekt at dere hadde så fint ver da. Bergen i dårligver er ikkje festlig. Skal til Bergen om vel 2 uker og vere der i 3-4 dager. Kanskje eg får med meg noe "turist" ting eg og da.

skal lese om heimturen i morra ja. Ha ein fin dag. klem

Rubia

21.09.2010 kl.14:10

Hvor drar vi på neste roadtripp? Stavanger er jo koselig?

Birkus

21.09.2010 kl.16:37

Takk for en artig og koselig historie fra turen deres til Bergen.

Bor selv i byen, så artig å lese hvordan andre opplever den.

Skriv en ny kommentar

Lykketrollet

Lykketrollet

50, Skien

In the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years. Abraham Lincoln

Kategorier

Arkiv