hits

Kragerøtur i juletid

Kragerø viste seg fra sin beste side,  og nei,  det er ikke juli,  all halmen, og julenek kan avkrefte det,  og temperaturen,  kanskje,  men jul,  om 11 dager,  (9 i dag)

Ikke mye som minner om jul her,  savner virkelig litt snø ❄.

Petra Gregorine Fernanda Thomesen ble født i Sannidal, senere Kragerø, 15. august 1862.

1882 giftet hun seg med Lars Kristian Holst

På 1890-tallet traff hun legen Oscar Egede Nissen. De to tok ut skilsmisse fra tidligere ekteskap og giftet seg i 1895, noe som medførte en offentlig skandale.

Oscar Nissen var tjue år eldre enn sin kone, og i 1911 ble hun enke. I 1920 la hun ut på en reise sammen med Hulda Garborgfor å oppleve etterkrigstidens Tyskland og kommunismen. Nissen fikk lungebetennelse på turen, og døde i Barmen påskeaften. Da Hulda Garborg returnerte til Kristiania med urnen, arrangerte Det Norske Arbeiderpartiet et stort minnemøte for henne i Folkets Hus.

Som en av lederne av den sosialdemokratiske kvinnebevegelsenutførte hun en stor og betydelig virksomhet. Hun tilhørte de sosialdemokratene som arbeidet for en forsoning mellom klassene og var også en av stifterne av Norsk forening for socialt arbeide. Hun engasjerte seg i en rekke sosiale og kulturelle spørsmål. Fra 1913 ble hun tilsatt som en av to sensorer ved Statens filmkontroll.

En byste, utført av Tone Ørvik, ble avduket i Kragerø 7. mars 2015. 

Så, som dere ser,  hun var ikke i familie med Jule Nissen, om noen skulle komme til å tro dette. 

Her derimot,  har vi Herr og Fru Jule Nisse,  son tar seg en velfortjent hvil i halmen.

Julenissen opptrer i forbindelse med jula, i Skandinavia særlig på julaften. Skikkelsen blir gjerne framstilt som en eldre vennlig mann med kraftig hvitt skjegg og smilende øyne, ofte kledd i enten lang rød kappe eller en kort rød jakke. Han bærer også gjerne store støvler og rød nisselue. Den moderne julenissen kommer med gaver til barna, gaver han gjerne bærer i en sekk på ryggen eller har i en slede trukket av reinsdyr,
DasherDancerPrancerVixenCometCupidDonner, Blitzen og Rudolf. 

Julenissen, ofte omtalt som nissen, er en skikkelse som er blitt et symbol for jula i , med røtter i gamle europeiske tradisjoner og folketro.

Det typiske trekket ved nissen, at han er å finne som skytsånd for gårdene, og som «verner av det gamle».Under andre verdenskrig ble nissen en sentral figur i den symbolske motstanden mot okkupasjonsmakten Tyskland. Forlaget Åsmund S. Lærdal i Stavanger ga ut en serie på ni julekort julen 1941, der nissene ønsket god jul til alle nordmenn. 22. desember samme år ble alle landets postkontor pålagt å inndra disse kortene. Okkupasjonsmakten forsto raskt hvilken symbolsk betydning nissen hadde i den norske kulturen. Nisselua ble også et kjent motstandssymbol under krigen. Den ble oppfattet som en demonstrasjon og forbudt fra 26. februar 1942

Den kanskje  perfekte måten å overbevise barn om at julenissen eksisterer – selv om nissen på julaften kanskje dukker opp mens far er på do. År etter år, er å ring ham.

Telefonnummer til julenissen i
Norge er  815 86 155.
Da kommer du til en  hyggelig mann som hevder å være julenissen, og som forteller om hvordan det går med juleforbredelsene.

Luftfartstilsynet fattet i dag hastevedtak om forlengelse av trafikktillatelse for julenissen. - Dette betyr at julenissen har alle flyoperative godkjenninger i orden og at julenissens flyvninger vil foregå i regulerte former, sier luftfartsdirektør Stein Erik Nodeland.

 

Fram til julen i fjor hadde julenissen en amerikansk trafikktillatelse.

Jeg har hatt en amerikansk tillatelse de siste årene og fikk også sleden min teknisk godkjent der i 2010. Men jeg vil jo gjerne gå foran med et godt eksempel, derfor har jeg sendt søknad om trafikktillatelse til veldig mange land - blant annet Norge, sa julenissen foran de ansatte i Luftfartstilsynet.

- Vi har behandlet søknaden på vanlig måte og julenissen har som alle andre måttet dokumentere at han tilfredsstiller kravene i luftfartslovgivningen.
Det har han gjort, og vår avgjørelse følger også amerikanske myndigheters praksis de siste årene, sier luftfartsdirektør Stein Erik Nodeland.

- Hva med arbeids- og hviletidsbestemmelsene, vil julenissen ha mulighet til å etterleve disse?
- Nei, men på grunn av operasjonens spesielle karakter og begrensede omfang tidsmessig, så har vi funnet å kunne gi unntak for reglene som angår sammenhengende tjenestetid, sier Nodeland.

Julenissen var etter at trafikktillatelsen var i boks klar på at vedtaket ikke ville bli innklaget til Samferdselsdepartementet.
- Nei, det sier seg selv. Det var jo dette jeg ønsket å få i orden. Så nå gjelder det bare å følge det tillatelsen sier, pakke gavene i sleden og gjøre jobben så godt som mulig. Jeg er nok sikker på at mange både barn og voksne vil være svært fornøyde med at jeg også i år kunne reise rundt med pakker, avslutter julenissen før han setter kursen nordover for å gjøre unna de siste forberedelsene.

Årets trafikktillatelse gjelder for øvrig kun i perioden 23. til 25. desember.

Var innom ett par butikker, som ikke var frisør eller interiørbutikker, noe de tydeligvis er veldig glad i i Kragerø.

Selv om dette herlige servise her, muligens kan gå under interiør?

Det var ikke direkte folksomt, i Kragerø på denne Lucia dagen

På vår rundtur,  datt vi jammen på Cash,  Jånni Cash.

Vi vekslet ikke mange ord,  men fortsatte vår lille rundtur videre i Kragerø.

2 kommentarer

Victoria

15.12.2016 kl.01:18

Såå koselig! Fine bilder <3

Sonja

15.12.2016 kl.09:24

Tusen takk for er herlig dag!

Godt å komme seg litt ut og nyte det fine, men kjølige været.

Og tusen takk for historietimen. <3

Skriv en ny kommentar

Lykketrollet

Lykketrollet

50, Skien

In the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years. Abraham Lincoln

Kategorier

Arkiv